Fan ús waarm nêst

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Over ons
Progesteronbepaling

De test
Wij gebruiken een geavanceerde methode om het progesteron in het bloed te meten. Met behulp van de Plasma, een immunologische-enzymatische test, wordt het bloedplasma gemeten. Vervolgens wordt met behulp van een computergestuurde meter, een apparaat dat de waarden kan meten, het progesterongehalte bepaald met een betrouwbaarheid van meer dan 98%.

Waarom wordt de progesteronbepaling gedaan?
Om het juiste moment van eisprong van een teef en daarmee het juiste moment van dekken vast te kunnen stellen is het mogelijk om het gehalte van het hormoon progesteron in het bloed van de teef te bepalen. Net voor de eisprong zal het progesterongehalte gaan stijgen. Bereikt deze een bepaalde waarde dan kunnen we stellen dat de eisprong heeft plaatsgevonden.
Het normale verloop van het progesterongehalte
Het progesterongehalte bij een teef in de hormonaal inactieve periode is < 0,5 ng/l. De eisprong vindt plaats bij een progesteron tussen de 6-12 ng/ml (afhankelijk van de methode van progesteronbepaling welke wordt gebruikt). Hierna stijgt bij een normale cyclus de progesteron door naar > 15 ng/ml.

Wanneer kan u het progesterongehalte laten meten bij uw teef?
Vanaf het moment dat u de loopsheid opmerkt bij uw teef (bloedverlies, gezwollen geslachtsopening) kan het progesterongehalte bepaald worden. Hiertoe wordt een bloedmonster afgenomen bij uw hond. Blijkt dit nog vrij laag te zijn dan krijgt u het advies om 2-3 dagen later het progesterongehalte nogmaals te laten bepalen. Komt het progesterongehalte van uw teef reeds in de buurt van de gewenste waarde zoals bij eisprong, dan vragen we u het progesterongehalte de volgende dag nogmaals te laten controleren. Een vast patroon van controles is er dus NIET, elke teef is anders. Het is zelden het geval dat we bij de eerste keer prikken het gewenste resultaat hebben. De ene teef stijgt snel, de andere langzaam. De ene teef is op 8 dagen loopsheid al zover, de andere op 13 dagen.Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu